Ana içeriğe atla

Fareler ve İnsanlar(John Steinbeck) Kitap Özeti

       Fareler ve İnsanlar(John Steinbeck) Kitap Özeti


Hikayemiz, George ve Lennie'nin uzun bir günlük yürüyüşün ardından küçük bir gölete ulaşmasıyla başlar ve işe başlamak için sözleşmeli oldukları yakındaki çiftliğe gitmeden önce dinlenirler. George, Lennie'nin ölü bir fareyi cebinde tuttuğunu ve yürürken okşadığını keşfetti. George, Lennie'ye fareyi atmasını sağlar ve daha sonra çok üzülmesini engellemek için ona hayallerinin hikayesini anlatır - kendilerini küçük bir bağımsız çiftliğe kurmaları için nasıl bir “kazık” kurtaracaklarını nasıl tasarruf edeceklerini söyler. Lennie, özellikle çiftliğin tavşanlarına bakacakları kısım olan George, hikayenin en sevdiği yanıma geldiğinde özellikle heyecanlanır. Konuşma aynı zamanda Lennie’nin şiddet tarihini ve George’un hayatına hükmettiğini ve ona dikkat ederek kızgınlığını ortaya koyuyor.
Ertesi gün, Lennie ve George, patron, eski zamanlayıcı Candy ve yaşlı köpeği ile tanıştırıldıkları çiftlikte başlıyorlar. Elindeki Slim'e saygı duyuyorlardı. Konuşmalar, kısa temperli Curley’in her zaman kavga çıkarmaya çalıştığını, karısının bir flört olduğunu, Slim'in köpeğinin bir sürü yavru olduğunu ve Carlson'un Candy'nin yaşlı köpeğini sevmediğini ve onu düşürmeye istekli olduğunu ortaya koyuyor. Herkes akşam yemeğine giderken, George ve Lennie, George'un Lennie'ye Curley'yi kızdıracak bir şey söylememesini söylemesiyle oyalanır ve (Lennie) davranırsa, yavrulardan birini evlat edinebileceğini ekler.
O gece, Lennie yavru köpeklerden birini ranzaya getirir ve George ona ahıra geri dönmesini öfkeyle söyler. George gittikten sonra, Slim'e Lennie'nin tarihinin bir kısmını anlattı - George ile birlikte çalıştığı kasabadan nasıl ayrıldıkları için çünkü Lennie elbisesine dokunduğunda bir kızı korkuttu. Bu arada, Carlson, Candy'yi köpeğini bırakma zamanının geldiğine ikna eder ve Candy, köpeği çıkarmasına ve vurmasına izin verir. Slim'in atlara yardım etmesi için dışarı çıktıktan sonra ve Lennie'nin geri dönmesinden sonra, George ve Lennie'nin hayallerindeki çiftlikler hakkında konuşmaları, Candy'nin gelip onlarla yaşayabildikleri sürece satın almalarına yardımcı olmak için birikimlerini teklif etmelerini sağlar. George kabul eder. Kısa bir süre sonra, Curley gelir ve korkan, yumruğunu kaplayan ve küspe gibi parçalayan Lennie ile kavga eder. Herkes olanları gizli tutmayı kabul eder.
Ertesi gün, Lennie ahırda, disipline etmeye çalıştığında yanlışlıkla öldürdüğü kedisinin ölümünün yasını tutuyor. Kederi yalnız olduğu için şikayet edip sonra Lennie'ye tüm hayatı boyunca ne kadar kötü muamele edildiğine dair hikayeler anlattığı Curley'nin karısının gelmesiyle kesintiye uğradı. Ayrıca saçlarının yumuşaklığına dokunmasına izin veriyor, ancak çok sıkı tuttuğu zaman korkuyor. Onu sakinleştirme çabalarında, Lennie yanlışlıkla onu öldürdü ve sonra George'un söyleyeceği şeyden korkup kaçtı. Ceset keşfedildiğinde herkes (George dahil) Lennie tarafından öldürüldüğünü anlar. 

Curley, görüşte Lennie'yi vurmaya yemin eden adamları aramaya yöneltir. George kendi başına dışarı çıkar ve Lennie'yi çiftliğe gitmeden önce göletlerinin yanında sessizce otururken bulur. Lennie, George'u kızdırdığı için özür diler. ama George ona her şeyin yolunda olduğunu söyler ve sonra ona çiftliğin hikayesini anlatmaya başlar. Lennie giderek daha mutlu hale gelirken George, Carlson'ın silahını çıkarır ve onu vurur. Curley ve diğerleri koşarak geldiler ve Lennie'nin artık tehlike olmadığına sevindiler, ama sadece Slim sadece George'un ne yaptığını anladı ve onu sessiz, özel bir içki için götürdü.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaban(Yakup Kadri Karaosmanoğlu) kitap sınavı soruları

 Yaban (Yakup Kadri Karaosmanoğlu)kitap sınavı soruları 1-Ahmet Celal(Yaban) köylülere "İnsan Türk olur da, nasıl Kemal Paşadan yana olmaz"dediğinde köylüler ne demiştir? -"Biz Türk değiliz ki beyim.Biz İslamız ,elhamdülillah" demişlerdir.- 2-Ahmet Celal sağ kolunu hangi savaşta kaybetmiştir? -Çanakkale savaşında- 3-Şerif Çavuş askere gittiği vakit kızı Emine kaç yaşlarındaydı? -Sekiz yaşındaydı.- 4-Ahmet Celal kaç yaşındadır ve mesleği nedir? -Otuz iki yaşındadır ve emekli olmadan önce yedek subaylık yapmaktaydı.- 5-Düşman ordusunun teyyareleri köye kaç defa bildiri(yazılı kağıt) atmıştır? -İki kere- 6-Ahmet Celal'in köylülerce Yaban denmesinin sebebi nedir? -Köylü zihniyetine her açıdan uzak hareket etmesi,(hergün traş olması,her akşam kitap başında olması,vb.) fikirlerinin çoğunun köylüler ile bağdaşmaması ve İstanbul'lu olması.

OD(İskender Pala) kitap sınavı soruları ve cevapları

OD(İskender Pala) kitap sınavı soruları ve cevapları 1-Kitap OD ismi nereden almaktadır,Od'un açılımı nedir?   (Dağdan odun getiriyordum.Herkes ona odun diyordu;    iki heceyle,od-un işte,ateş veren şey...Ama ben onun ilk    hecesiyle ilgilendim,ateş olan kısmına,gönüllerde aşkı     tutuşturan alevli kısmına,"od"a talip oldum.) Kitaptan    alıntıdır. 2-Faruk üç gece üst üste bir rüya görmüş bu rüya üstüne evini kazmış ve sonra altınlar bulmuştur bu altınların üzerinde bir beyit yazmaktaydı bu beyit hangi alfabe ile yazılmıştır?  - Kelimeleri Türkçe,harfleri Aramice yazılmıştır.-   3-İsmail'in icat ettiği işkence aletinin ismi nedir?   -Şaman Çatalı-   4-İşkencede yanan insanların sesi müziğe dönüşsün diye,lahdin tepesine kaval delikleri açmayı kim icat etmiştir?   -Cellat Arn Usta-  5-Çekikgöz'ün Kösedağ savaşında Selçuklu'yu yendiği yılda müritlerin sayısı kaçtır?   -Doksan dokuz- 6-" Od” adlı eserde, Yunus’un nefis a